fredag 28 november 2008

Kyckling och symmetri


Sonen kommer hem och vill ha fjäskmiddag (som student med korridorskök blir det mest quinoasallad för den stackaren). Alltså, bara att köra på favvislinjen; grillad kyckling och risotto!

1 fin Bosarpskyckling
saft av halv citron
salt
1 vitlöksklyfta
olivolja
svartpeppar

Dela kycklingen i halvor (skär av gump och vingspetsar, lägg kadavret på mage och skär med en vass kniv mitt i ryggraden bakifrån och fram tills halsen tar slut. Fortsätt och dela mitt i bröstbenet. Klart, med maximal symmetri, mao). Tvätta/torka halvorna med en kökshandduk doppad i kokande vatten (skinnet blir tunt och fint). Mal över svartpeppar och lägg i en form eller plastpåse med blandningen av citronsaften, saltet, den rivna vitlöksklyftan och oljan och marinera ca ½ timma. Sätt ugnen på 225°, (dela eventuellt halvorna) och lägg bitarna med skinnsidan ner på ett galler i ugnen. Vänd bitarna efter 20 – 25 min, salta lite på skinnet (blir knaprigare då!) och sätt in ytterligare en kvart eller tills köttet är genomstekt (ev kan man öka temperaturen till 250°).

Risotto att äta till
3 – 4 dl ris till fyra portioner
1 charlottenlök
1 solovitlök
2 dl vitt vin
7 dl kycklingfond
Rensad svamp (citronskivling eller stensopp) eller inte …
Smör
Parmesanost

Finhacka charlotten och halva vitlöken. Lägg med lite olivolja (och svampen) i en tjockbottnad kastrull, fräs försiktigt mjukt, häll i riset och fräs lite till under omrörning. Precis innan det börjar fastna häller man på 1 ½ dl av vinet, låter puttra ett par minuter och häller sedan på fonden. Koka upp och sänk sedan värmen till lägsta och låt puttra i 20 min eller tills riset är ”al dente!. Rör om då och då och späd med mer vätska om det behövs, Salta, peppra och lägg i en klick smör och lite riven parmesan. Gillar man smaken kan man rosta den andra vitlökshalvan 10–15 min i ugnen (gnid in med lite olja först) och mosa fint och blanda i (kanske inte om man har just citronskivling). Undvik att koka efter momentet med smör/ost, kan bli lite segt annars …

P.S. Glöm inte grönsakerna – tomat- och basilikasallad till exempel.

Inga kommentarer: