tisdag 2 december 2008

Rostad paprika och avocado


Det här är en sådan där oanat bra kombination, som passar både som plockmat och sallad till ett grillat kycklingbröst. Använd röda, fyrkantiga paprikor och mogna, men inte för lösa avocados. Just avocadotyp är lite trixigt – de lite trinda brungröna, med hårdare skal, är bäst smakmässigt men man måste passa på precis när de är som bäst (det går på några dar mellan för hård och för lös) medan den avlånga klarare gröna med tunt skal är bättre när det gäller konsistens, men kanske inte utvecklar samma nötiga och fylliga smak … De är iaf mogna när det lilla skaftet går att pilla av.

2 röda paprikor (fyrkantiga)
2 avocados
1 dl rostade pistagenötter

Dressing: ca 1 dl olivolja, ½ dl rödvinsvinäger och 1 tsk honung. Blanda och krydda med lite flingsalt och svartpeppar från kvarnen.

Dela paprikorna i fyra platta bitar vardera. Rosta i ugn under grillelementet tills skalet är svartbränt. Tag ut och lägg att svalna i plastpåse. Dela och skala avocados och skär varje halva i sex bitar. Skala paprikabitarna och dela i två – tre bitar vardera (ska man ha rätten som tilltugg gör man större bitar som sallad mindre). Varva avocado och paprika i en skål med pistagenötterna. Häll över dressingen (undvik att blanda i efterhand om avocadobitarna är för mjuka). Låt dra i dressingen 20 – 30 min.

1 kommentar:

lisa sa...

Kanongott. Hela familjens favorit.