torsdag 13 november 2008

Pumpa och rökt sidfläsk


Pumpa är en perfekt soppgrönsak. Soppa är perfekt när det är höst, alltså …

Butternut-pumpan är den mildaste och godaste av de gula pumporna (jättepumpan tex är lite frän i smaken). En mindre räcker till 2 personer, en större till 4 matmänniskor. Dela i klyftor och rosta i ugn (175° i ca 30 min) så blir smaken ännu mjällare. Fräs fint tärnad morot (1/2 vanlig) och lite finhackad salladslök med en klick smör och häll på vatten (i avpassad mängd enligt ovan. Koka upp och låt sjuda medan pumpan gosar i ugnen.

Tärna en bit kallrökt sidfläsk (ett par tärningar kan gärna sänkas i buljongkoket). Stek tärningarna lite knapriga och lägg på hushållspapper (så att överflödigt fett rinner av).

Tag ut pumpaklyftorna ur ugnen, skala och dela i mindre bitar. Lägg bitarna i buljongen och sjud vidare 10 – 15 minuter eller tills pumpan är ordentligt mjuk. Häll över buljongen i en separat kärl och kör resten i mixer (om du lagt i lite fläsk kanske du ska ta bort …). Häll purén i kastrullen och späd med buljongen till slät och fyllig konsistens. Krydda (salt, nymalen svartpeppar, cayenne). Servera med de rökta fläsktärningarna, creme fraiche och lite kryddgrönt (timjan, finhackad salladslök etc).

Inga kommentarer: