fredag 21 november 2008

Lamm och spiskummin


Många kanske tycker att det borde vara vitlök och lamm som hänger ihop som lergryta och långkål men egentligen är det vitlök och rosmarin e l l e r vitlök, spiskummin, chilipeppar och basilika som gifter sig bäst och för den som inte gillar, eller inte mår bra av eller tom hatar vitlök, går den utmärkt att utesluta. (En ”dark horse” är faktiskt kaffe, speciellt om man gör hel lammstek i ugn. Balanserar på något sätt det som en del uppfattar som ullsmak …)

Men alltså, spiskummin ihop med lamm är suveränt, speciellt i lammfärsrätter.

Ett exempel är lammfärsbullar med fetaost:

6 hg lammfärs
1 ägg
1 slät matsked mald eller helst nymortlad spiskummin
1 stor vitlöksklyfta (eller ½ mild solovitlök)
1 chilipepparfrukt (eller en halv, om man är försiktig av sig)
lite basilika
olivolja
salt
(svartpeppar)
1 lagom bit fetaost i små tärningar

Rör ihop färsen med ägget, den malda spiskumminen och de övriga kryddorna, ihopmortlade till ett slags pasta eller gegga alltså, inte spagetti … Det blir alltså mest aptitligt om man slipper hitta bitar av vitlök eller chilipeppar eller halva basilikablad i smeten: finhacka (eller riv) vitlöken, ta bort kärnor och innerhinnor från pepparfrukten ock finhacka även den och basilikan. Lägg i morteln med lite salt och stöt ihop till den där geggan. Du kan eventuellt vrida några varv på svartpepparkvarnen också. Ha i lite olja på slutet för att göra färsen smidig.

Forma jämnstora bullar med hjälp av en matsked och ett glas varmt vatten (om både handflator, matsked och skärbrädan hålls lite fuktiga blir bullarna släta och fina och fastnar inte). Stoppa in en tärning fetaost i varje bulle och ”förslut” ganska noga igen (spricker det vid stekningen rinner osten ut …) Stek jämnt runt om ock avsluta en stund i ugnen så bullarna inte blir råa inuti. Det är gott med klyftpotatis, yoghurt-och gurkdressing och sallad på tomat, gurka och svarta oliver till.

Inga kommentarer: