måndag 10 november 2008

Långa och spenat


Långa är en lite "svår" fisk som lätt blir trådig av för hög värme. Hanteras varsamt mao. Bäst blir utskurna bitar av nacken, med skinnet kvar.

Spenaten ska vara riktiga buketter, dvs skördade med rot, inte babyspenat eller klena lösa blad. Skölj ordentligt, det är alltid oaptitligt med grus som gnisslar mellan tänderna.

4-6 bitar långanacke med skinnsidan kvar
1/2 dl sesamfrön
Tre rejäla knippen färsk spenat
(ev 1/2 solovitlök)
50/50 olivolja/klarat smör att steka fisken i
pumpakärnolja till serveringen

Lägg långan med lite salt ett par timmar. Lägg spenaten i iskallt vatten ngn timma. Rosta sesamfröna l ä t t i en stekpanna utan fett och lägg över i en djup tallrik.
Bryn den tunt skivade vitlöken lätt i smör-oljeblandningen och lägg i ugnsform.
Krydda fiskfiléerna lätt (vit-, svart-, eller specialpeppar) och vänd skinnsidan i sesamfröna. Stek lätt gyllengula på köttsidan och lägg i en ugnsfast form med skinnet uppåt och häll över resterande fett. Sätt i ugnen på 125 grader i ca 15-20 minuter (beror lite på storleken, innertemperatur 55-60°, inte mer).

Skölj spenaten noga (ett tips är att använda en mjuk bakborste i de djupaste bladvecken). Tag bort alla stjälkar och torka noga (helst i salladsslunga). Spreja eller gnid bladen med lite (pumpakärn-)olja, och ångkoka försiktigt (vänd ofta). Lägg i mot slutet av tiden i ugnen.

Ta ut och ringla över pumpakärnoljan innan servering.




Potatispuré
Skala och koka någon mjöligare sort och pressa. Smält smör (ca 50 g) och häll på 1 – 1 1/2 dl mjölk. Blanda till puré och krydda (salt, vitpeppar, muskot). Strö över/blanda i hackad färsk koriander.

Inga kommentarer: