onsdag 12 november 2008

Bläckfisk, citron och persilja


Det är inte ovanligt med bläckfisk som bifångst, däremot är det mer ovanligt att den färska bläckfisken når fiskdisken. Ser du den så är det absolut bara att ropa "Äntligen!" och köpa ett par. Annars kan du be den som köper in att hålla utkik och ta hem vid första bästa tillfälle. Det är absolut värt det, är ruskigt gott (har absolut inget gemensamt med de gummiliknande frityrstekta bläckfiskringar du kan få på sunkiga kinarestauranger) ...

Enkelt uttryckt gör du bara så här:
Rensa, skär i (ganska stora) bitar, grilla och marinera i citron, olivolja och grovt hackad bladpersilja och lite svarta saltflingor. Ät med levainbröd (och lite mer olivolja).

Att rensa kräver dock lite teknik (se bild). Dra ut själva kroppen och innandömet från hatten. Skär av mellan ögonen och armarna (1). Tryck ut den hårda munnen som sitter mellan benen! (2) (intressant anatomi, alltså, munnen där normalt skiten kommer ut, undrar faktiskt var ...). Ja, och sen tar du ut den genomskinliga plastliknande fjädern i hatten (3)... (lät också konstigt, men såna är dom, bläckfiskarna). Dra sedan med tumnageln längs undersidan av armarna så de små hårda sakerna lossnar från sugkopparna. Det kan också löna sig att pilla bort det man kan av den rödbruna hinnan som finns här och där på fysionomin.

Dela i (stora) bitar.

Ett litet tips till: Bläckfisken avger ganska mycket vätska när man grillar den rå. Därför kan man koka upp ngn liter vatten först och snabbt lägga i bitarna (typ 10 sekunder) och sedan hälla av i durkslag.

Grilla (enklast är i grillpanna; är det sommar och du har orkat köra igång stora grillen går det givetvis lika bra med denna) och ställ kallt en stund i marinaden.

Inga kommentarer: