onsdag 17 december 2008

Kalkon och spetskål (som dolmar)


Kalkon är ett mångsidigt djur, iaf i tillagad form. Ingelstad har fryst färs som är alldeles utmärkt att göra färsrätter på. Testade i dolmform tillsammans med spetskål (blir mindre än vitkålsvarianten, men godare).

½ kg kalkonfärs (fryst färs tinas bara nätt och jämt)
1 portion risotto (avoriris, kokt knappt al dente, med chalottenlök/vitlök, vitt vin och kycklingfond)
1 pepparfrukt finhackad (eller lite stött rosépeppar)
lite rivet citronskal + en skvätt av saften
kryddgrönt; mexikansk dragon/koriander/bladpersilja (finhackat)
lite rostad och stött sichuanpeppar
1 ägg
en skvätt olivolja
1 – 2 spetskålshuvuden
(lite muskovatsocker)

Ta loss (de stora) bladen från kålhuvudena. Förväll snabbt så de blir mjuka, låt torka på en kökshanduk.

Blanda övriga ingredienser till en smet och rulla in i bladen. Lägg i en smord form och sätt in i ugnen i 175° i ca 25 min (innertemp 60° – 65°). Sikta över lite finmortlat muskovatsocker och kör under grillen i ytterligare ca 5 min.

Inga kommentarer: