tisdag 16 december 2008

Linser och spenat


Om du har tröttnat på quinoan, men ändå vill köra något lika snabbt och proteinrikt, eller godare, slå till på gröna puy-linser (eller svarta, typ beluga). De behöver inte blötläggas och kokar på de där kritiska 20 minuterna som gäller som gräns för potatiskonservativa såväl som risfanatiker och quinoabyggare…

Blandas med fördel med smör- eller olivoljestekt spenat (riktig, i hela stånd, inte sån där fjantig babydito).

2 ½ dl gröna puy-linser
1 ½ dl vatten
2 vitlöksklyftor (ev)
1 chalottenlök
2 lagerblad (färska eller torkade)
2 – 3 stånd spenat
olivolja
salt
svartpeppar

Börja med spenaten: Skölj noga och lägg i en bunke med iskallt vatten ca ½ timme. Tag upp och repa av stjälkarna från bladen. Tvätta gärna i bladvecken med en mjuk bakpensel. Lägg den rensade spenaten i nytt kallt vatten medan du gör iordning resten.

Häll linser, vatten, lök + vitlök (hela) och lagerblad i en kastrull. Koka upp och låt småputtra i 20 minuter. Salta inte i kokvattnet (linserna håller sig hela och fina då). När linserna är klara (ska ha lite tuggmotstånd) förstärker man med lite olivolja och ev en riven vitlöksklyfta, salt och nymald svartpeppar.

Ta upp spenaten ur vattnet, centrifugera och fräs i wook eller stekpanna med lite olivolja. Vill man ha mer lagad smak på vitlöken tar man istället klyftan finhackad och fräser ihop med spenaten mot slutet.

Blanda ihop linser och spenat. Ät ihop med fågelfavorit, fiskfavorit eller mittemellanfavvis …

Inga kommentarer: