tisdag 30 december 2008

Äggost och porter


En arkaisk smakkombination i all sin enkelhet. Äggost är en gammal (bohuslänsk?) specialitet som man hade med som förning på kalasen förr (antagligen som en ursäkt för att även ta med brännvin, öl och annat drickbart) … Trickset är att ha en snygg (och ändamålsenlig) form tillhands, det andra är ingen konst.

8 ägg*
3 l mjölk (gammaldags eller standard)
1 dl grädde (speciellt om du kör med standardmjölk)
3 tsk 24% ättika

Knäck äggen i en stor kastrull, blanda i grädden och rör/vispa slätt (någorlunda). Häll i mjölken och skvimpa i ättikan. Värm långsamt under omrörning (i åttor, noggrant men långsamt, med slev, så botten på kastrullen hela tiden är ren och inga bubblor hinner samlas). Grundprincipen är att mjölken och grädden ska ha avgivit alla sina små expansiva bubblor innan klabbet uppnår temperaturen strax under kokpunkten då det hela börjar koagulera.

(Den andra grundprincipen är att inte göra något annat under tiden – glömmer man bort att röra, eller om det går för fort med uppvärmningen, exploderar innehållet över hela köket …)

Häll koaglet i formen (varvat med lite strösocker). Fyll formen helt, det sista samlas med fördel upp i en trådsil. Ställ svalt och låt rinna av (4 – 5 timmar eller över natten). Stjälp upp och kyl.

Servera med strösocker (helt obsolet, inte-GI, vadduvill, jag vet) och/eller kanel, eller hjortronsylt, björnbärssylt, havtornssylteller jordgubbs- och rabarberkompott eller tillsammans med något annat du är svag för (du får gärna berätta om dina böjelser här, runt detta iaf …).

Det viktiga är att dricka Carnegies porter (eller Guinness eller något annat svartöl) till.

*Räcker till ca 1 1/2 liters form

Inga kommentarer: