fredag 5 december 2008

Blomkål och haricots verts


Ett av de absolut enklaste tillbehören till en bit mör entrecote eller dubbelbiff är lite snabbstekt blomkål och haricots verts.

1 blomkålshuvud
några nävar gröna bönor
vitlök

Dela blomkålshuvudet i rosetter. Förväll (ett par minuter i kokande, saltat vatten). Låt rinna av. Snoppa bönorna. Förväll (se ovan) och spola med kallt vatten. Låt rinna av. Skiva vitlöken fint. Häll olivolja i en stek- eller wookpanna. Stek lite alltihop försiktigt tills blomkålsrosetterna fått lite färg och vitlöken är mjuk. Om man vill kan man försteka den tunnskivade vitlöken lite (så oljan får smak) och ta ut medan det övriga puttrar och lägga i mot slutet. Krydda med lite nymalen svartpeppar och flingsalt.

Ringla gärna över lite pumpakärnolja på tallriken. Egentligen kräver denna aromatiska, vackra och nyttiga olja ett eget avsnitt, men eftersom den börjat leta sig fram till affärernas diskar vill jag propagera för denna nödvändighet. Köper den själv via nätet från Fisherauers i Österrike; man hittar fö en massa annat trevligt där – kolla in
http://www.pumpkinseedoil.com/

Inga kommentarer: