lördag 31 oktober 2009

Vardagsmat i tid

Tre raska på ett bräde:

1 (litet) huvud rosésallad i klyftor
1 näve sockerärtor
1/4 räkor (blir också en näve, typ, när man skalat)
nyrostade solrosfrön

Förväll ärtorna snabbt. Hetta upp olivolja rejält i en panna, lägg i klyftorna av salladen och fräs på snittytorna. Häll i ärtor och räkor och blanda snabbt. Lägg upp och strö över solrosfröna. Salt, peppar, vitt surdegsbröd och ev mer olivolja till.

1/2 kålrot
1/2 citron
blad av selleri
1/2 röd pepparfrukt
1 krossad klyfta vitlök
1 dl kalvbuljong
rökt tupp (eller något annat rökt – betor eller så)

Skär kålroten i snygga bitar. Svetta i panna med 50/50 smör/olivolja,vitlök och pepparfrukt. Häll på buljong, lite salt och låt koka tills bitarna är mjuka Tag av locket och låt det mesta av vätskan koka in. Hacka selleriblast och blanda med zest, lite saft av citronen och en skvätt olja och fördela åver kålrotsblandningen, Lägg i bitarna med rökt (kött), lägg på locket och låt stå på eftervärmen några minuter (så bitarna blir lite uppvärmda).

2 morötter
6 fjärsingfiléer
1/2 citron
fänkålsdill
bladpersilja
smör
långpeppar

Salta lite lätt på filéerna och låt ligga en stund. Rosta långpeppar med lite torkad pepparfrukt och mortla. Skala morötterna och hyvla långa platta band med potatisskalaren. Torka av filéerna och strö pepparblandningen på köttsidan. Vik ihop på mitten (kryddorna inåt; snitta utsidan av vecket). Hacka fänkålsdillen och lite av persiljan, blanda och vänd fiskbitarna i hacket. Stek på medelvärme med smör (häll det brynta smöret med krydd- och citronsmak över filéerna vid servering – mums!). Droppa över lite citron. Lägg morotsband i kokande saltat vatten med en klick smör i och häll av nästan direkt (ska vara spänstiga och glansiga) Blanda med grovt hackad persilja (och ev lite citronolja)

Inga kommentarer: