måndag 16 november 2009

Gnocchi, kyckling och allt möjligt

Behöver världen just ditt recept på potatispasta? Eller grillad kyckling? Självklart inte – enda vägen till sann lycka är att ha sina alldeles egna ... Och med en tomatsås som bara finns i din skalle:

Grillad kyckling
1 hel kyckling (8-9 hg för två, större om ni är flera)
1/2 citron
1 vitlöksklyfta
1/2 pepparfrukt
1 dl olivolja
salt, svartpeppar
Torka av kycklingen med en kökshanduk och kokande vatten. Dela i halvor (eller 4 bitar om större) Vrid rejält med svartpeppar över bitarna. Rör ihop 1 tsk salt med saften av den halva citronen, lite sezt av citronskalet, en riven vitlöksklyfta och finhackad pepparfrukt. Häll över kycklinghalvorna och marinera 1/2 timme. Sätt ugnen på 225° och lägg bitarna på ett galler med skinnsidan neråt. Grilla i ca 20 minuter. Ta ut, vänd bitarna och strö lite salt på skinnet (blir knaprigare då). Sätt in i ytterligare 20 - 25 min eller tills köttet är klart (klar köttsaft, ben som lossar eller vilket knep man nu har).

Gnocchi
1 kg mandelpotatis
2-3 dl vetemjöl
2 msk olivolja
salt, svartpeppar
parmesanost
Lägg potatisen med skal på i kokande saltat vatten och koka mjuka (ca 15 min). Skala, pressa på ett mjölat bakbord. Varva pressad potatis med vetemjöl. Arbeta ihop med oljan till en deg, dela i 2-3 delar ock rulla ut varje del till en lång korv. Pressa försiktigt med en gaffel var 5:e cm ungefär och dela i bitar. Koka upp en stor kastrull halvfull (drygt) med lättsaltat vatten och en skvätt olja. Lägg i bitarna med potatispasta (8-10 åt gången) och koka tills de flyter upp. Tag upp med hålslev och låt rinna av på en ren kökshandduk.

Tomatsås
1 burk Muttis tomater (krossade, hela eller både och)
1 morot(mindre eller 1/2 stor)
1 chalottenlök
1/2 pepparfrukt
en vitlöksklyfta
2 lagerblad
3 persiljestjälkar
1/2 dl vitt vin
1 liten selleristjälk med blast (helst riktig, men även blekselleri går bra)
Finhacka chalottenlök, pepparfrukt, selleri och vitlök. Riv morotsbiten grovt. Fräs med olivolja i en vid kastrull eller traktörpanna tills glansigt. Häll i tomater, persiljestjälkar, lagerblad, vitt vin, salta och peppra. Låt puttra på medelvärme till den tjocknar. Häll i en skvätt av gnocchivattnet mot slutet.

Lägg upp gnocchi, hyvla över parmesan och skvätt över lite novelloolja. Kycklinghalva och tomatsås bredvid

Inga kommentarer: