tisdag 6 oktober 2009

Franskt lantkök och kufar

Diskuterade matlagning med S. Hon hade kollat in bondbönsgnocchin (och tyckte förmodligen det verkade lite pilligt) men eftersom hon har ett både vackert och vårdat språk uttryckte hon sin beundran över min omsorgsfulla metod. S, som berömmer sig att vara en kuf, tyckte dock att det franska lantköket låg närmare henne som person (funderade mycket på om, och isf hur, detta förmodades hänga ihop, men kunde inte komma fram till något som helst vettigt svar …), lite enklare och mer rustikt. Jag sa att gnocchi är skogshuggarmat oavsett vad man gör den på. Hon sa att hennes mat är sådan mat som man hittar på den där restaurangen som ligger i den lilla byn uppe på berget, alldeles invid kyrkan och med utsikt över vinlundarna i dalgången och havet långt bort i fjärran. Och jag kunde inte låta bli att göra en lantlig kycklinggryta det första jag gjorde:

1 ekologisk (majs-)kyckling från Bosarp eller Knäred (eller självklart Bresse, om man råkar befinna sig i dom trakterna) eller tupp, från Lund, om man har nära just dit.
1 flaska rött (eller vitt) –varför inte franskt lantvin!
1 morot, 1 palsternacka och 1 (liten) selleri (handlar man nyskördat på bondens marknad finns det fin späd blast på sellerin som man ska använda)
1 (solo-)vitlök (med blast, se ovan)
1 fransk! kryddbukett (några kvistar bladpersilja, en ruska timjan och en färsk rosett lagerblad)
5 champinjoner
1 citron (Ecostore har små ljust gröngula som man nästan blir förälskad i)
1 knippe palmkål (valfritt)
en näve (rensade) bondbönor (valfritt)
Gremolata på den slätbladiga persiljan, (späda) blad från sellerin, vitlöksblasten, zest och saft från citronen, olivolja, svartpeppar och salt …

Skär rotfrukterna och vitlöken i lagom stora tärningar och låt svettas med olivolja i en gjutjärnsgryta tillsammans med några svartpepparkorn och kryddbuketten. Skär bort gump och vingspetsar, dela kycklingen i bitar (huvud, skuldra, knä och tå, knä och tå, typ …). Eftersom bitarna ska tillbringa en inte helt oansenlig tid i grytan kan det vara värt att putsa bort hals, ryggrad, revben och ledbrosk, men det beror på hur pillig man är …). Dela svamparna i fyra bitar vardera och bryn med lite olivolja och citronhalvan och lägg över alltihop i grytan (alltså även den brynta citronen). Rulla kycklingbitarna i lite mjöl (och p+s) och bryn lätt runt om. Lägg även dessa i grytan. Häll på en flaska vin (spara ngn dl) och koka upp. Sätt hela grytan i ugn med lock på i 200° . Efter en halvtimma lägger man i kålen (skuren i bitar tvärs över) och bönorna (om man nu gillar dessa grönsaker). Efter ytterligare ngn halvtimma häller man av 2/3 av skyn i en kastrull och kokar ihop ovanpå spisen (man kan samtidigt förstärka smaken med resten av vinet). Häll tillbaka den koncentrerade såsen i grytan och passa samtidigt på att ta bort locket för att ge kycklingbitarna lite extra färg (10-15 min). Ta därefter ut grytan ur ugnen, blanda i gremolatan och låt stå med locket på 5 minuter ungefär.

Vänta, jag tror jag stoppade i en rökt chipotle också! Fasen …

Inga kommentarer: