lördag 17 oktober 2009

Äpplen och ungdomsminnen


Ibland ser man hur inläggen tar turbofart på bloggar och i fejsboken. Man kan isf ge sig katten på att det någonstans handlar om äpplen eller folks upplevelser i ungdomen. Här är både och:


Föräldrarna tyckte att huset började kännas tomt när större delen av syskonskaran flyttat hemifrån och bestämde sig för att ta emot en amerikansk utbytesstudent – Sean från metropolen Battle Creek, som skulle tillbringa ett halvår i Sverige. Den stora dagen kom, och den stora gossen: 150 kilo 16-åring damp ner på Landvetter. Och från första stund avskydde han allt svenskt: maten (commiesoup, gravey n´ potatoes, yack – thank God for Mackie D), skolan ???? (D&D all night long, daytime fast asleep) och kommunal buss (huset låg i bushen and why the h-l can´t I drive my own car?!!).

När han åkte hem hade mamma fått köpa honom en ny garderob, i mindre storlek (kanske var detta den dolda avsikten från hans föräldrars håll med utlandsvistelsen). Det enda han gillade var min äpplepaj:


Deg

200 g kallt smör

5 dl vetemjöl

5 msk kallt vatten

en nypa salt

Dela hälften av smöret i bitar och lägg i en bunke, häll över mjölet och saltet. Hacka smöret ihop med mjölblandningen till bitar stora som hasselnötter, fördela resten av smöret i blandningen och fortsätt hacka. När allt smör är i småbitar använd händerna för att snabbt ”nypa ihop” till en smulig massa. Skvätt i 5 msk iskallt vatten, en sked i sänder och blanda/hacka ihop väl. Knäda ihop degen till en boll och lägg i kylen en timme.


Fyllning

4-5 matäpplen (Belle Boscop, Signe Tillish eller Gravensteiner)

1 dl russin

1 dl hackade hasselnötter (om ingen är allergisk)

1 1/2 dl strösocker/råsocker/muskovatdito (man kan blanda olika sorter)

2 msk vetemjöl

2 tsk mald kanel

saft av en halv citron (spara det pressade skalet)

2 msk smör

ev en skvätt Calvados

----

1 (uppvispat) ägg


Ansa och kärna ur äpplena (hur mycket skal man låter vara kvar är en smaksak –personligen gillar jag). Skär i (tunna) klyftor och lägg med citronskalet och lite socker i en traktörpanna. Värm försiktigt (bitarna ska bara bli lite mjuka).

Sätt ugnen på 215° och kavla ut 2/3 av degen till en stor rundel. Smöra och mjöla en springform och klä med degen. Blanda ihop socker, mjöl och kanel jämnt och häll hälften i botten på formen. Varva äppleklyftor, russin och hackade nötter i formen och toppa med resten av socker/mjöl/kanel-blandningen. Droppa över lite citronsaft och ev Calva och klicka över smöret. Kavla ut resten av degen till ett lock , täck pajen och nagga kanterna med en gaffel doppad i lite vatten så locket fäster i kanterna. Skär något snyggt mönster.

Vispa ihop ägget och pensla locket. Sätt in i ugnen 35-40 min. Ät med vaniljglass/vaniljsås, lingon- eller punchgrädde eller vad du brukar ha till …


Epilog

En månad efter Seans hemresa kontaktade hans mamma min och undrade om hon hade kvar hans gamla kläder. Borta bra men hemma bäst!

Inga kommentarer: