lördag 5 september 2009

Chutney på rabarber och libbsticka


Varför göra saker och ting enkelt när man med ett minimum av ansträngning kan göra det rejält svårt för sig? Alltså, när någon erbjuder ett beprövat och gôtt recept och om det nu inte dyker upp nästa dag, så borde man ha lite tålamod, men icke sa nicke – då sätter jag igång och experimenterar! Huj va man kan pytsa i saker i en chutney:

6 rabarberstjälkar
1 liten kvist libbsticka
1 rödlök
1 äpple
1-2 dl råsocker
2 msk honung
2 msk citronsaft
1 torkad chilifrukt (ta bort kärnorna om du vill ha chutneyn lite mildare)
1 kanelstång
1 dl torkade äppeltärningar
1 dl vatten

Ansa rabarbern och skär i bitar. Torka i ugn på 50°C ett par timmar (lägg bitarna på smörpapper på ett galler). Flytta över till ett ugnsfast fat, strö över lite råsocker och bränn av under grillen (250° i ung 10 minuter). Lägg i en kastrull tillsammans med äpplet (urkärnat och skuret i bitar), den skivade löken och övriga ingredienser (spara hälften av vattnet till att späda med). Koka upp och låt puttra i 10-15 minuter. Häll på burk och förvara i kylskåp. Passar på kantarellbruchettan:
http://stoned-potato.blogspot.com/2009/08/kantarell-och-salvia.html

Inga kommentarer: