söndag 30 augusti 2009

Ananas och stjärnanis


A och jag var på Lokal i Götet häromdan. Överraskande annorlunda och gôtt matkoncept – serierättersmenyer, typ. I dessertens pärlband av glass och sorbet är det speciellt hallon- och stjärnanissorben som äger och jag känner intensivt att något krävs av mig i gengäld. På detta kryddornas och sötsakernas altare offrar jag härmed familjereceptet Ananas med stjärnanis:

1 ananas
3 st stjärnanisar
1 kanelstång
1,5 dl socker
2 dl vatten
1 kaka vit choklad

Koka upp vatten, socker stjärnanis och kanestången och låt stormputtra i 3-4 minuter. Dra sockerlagen av spisen, ta ur kanelstången (kan bli lite beskt annars) men låt stjärnanisarna ligga kvar och ställ åt sidan att svalna.

Gör i ordning ananasen:
A. Ta tag i bladrosettan med ena handen och skala tunt med andra handen och en vass kniv.
B. Skär sedan bort de svarta prickarna genom att skära skåror längs de diagonala rader som prickarna ligger formerade i …Skär sedan plant i botten och avsluta med att kapa bort bladrosetten. Du har nu en rejäl bit ren ananas.
C. Dela nu i fyra bitar på längden (klyftor typ). Skär sedan bort rotstocken (det lite träiga partiet i centrum på varje bit). Skär till sist varje bit i tunna skivor på längden. Lägg lite omlott på ett ugnsfast fat.

Sätt ugnen på 225° . Häll över lagen och avsluta med att riva över den vita chokladen. (Ev kan man förstärka med lite rostade, skalade och hackade hasselnötter men arbetsinsatsen känns inte alltid motiverad). Ställ in i ugnen ca 10-12 minuter, avsluta ev med lite grillvärme om chokladen inte fått färg innan. Äts som det är eller med en kula vaniljglass!

Inga kommentarer: