söndag 13 september 2009

Gnocchi på bondbönor


Bondbönorna i landet är på upphällningen. I mitt trädgårdsland alltså – har bara kvar till nästa års sådd, så jag var en sväng på torget för att stödköpa. Helt i onödan visade det sig –bondbönor går numera åt så det visslar om det. Omsättningen ha rusat värre än börsen i sommar – upplysningsvis går det fyra – fem lådor i veckan numera hos Gunnar enligt hans fru, jämfört med en låda på fjorton dar, typ, tidigare. Fick iaf köpa loss ett kilo till att göra gnocchi av, vackert grön och underbart god variant på den vanliga potatispastan. Både L och G, och jag själv, kände oss nog lite högtidliga idag…

1 kg bondbönor (i sina skidor)
1 ägg (kan uteslutas)
1 msk olivolja
½ dl vatten
1 dl vetemjöl

Låt bönorna komma ut och förväll 1 min i kokande vatten. Skölj i kallt vatten och pilla port det yttre gråvita höljet. Lägg de gröna inre bönorna med lite vatten i en kastrull och låt puttra på svag värme i 5-10 minuter tills de är mjuka. Kör med stavmixer, blanda i ett par tre matskedar av mjölet, lite olivolja, salt och ägget (om du fattat detta beslut). Vänd ihop till en deg och lägg på mjölat bakbord. Arbeta ev in lite mer mjöl (degen ska vara smidig men inte för fast.
Dela och rulla två avlånga smala korvar, platta till med gaffel och dela i bitar. Låt vila på en mjölad handduk medan du hettar upp en gryta med lättsaltat vatten. Häll en skvätt olja i vattnet och sedan gnocchisarna. Någon minut efter att de flutit upp till ytan är de klara. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en handduk. Ät med lite ricotta och gräslök (rör gärna i lite creme fraiche och olivolja också). Tillbehör vildsvinskarré och bacon. Fast nu på kvällen petade jag i mig ett par överblivna bitar med såsen och lite varmrökt röding från igår och jestanes vad gott!

Inga kommentarer: