måndag 2 februari 2009

Svartrötter och ostronskivling


Båda är ganska distinkta men ändå milda i smaken och gifter sig diskret som en lunch längst inne i lokalen.

3-4 svarta rötter
en knippa ostronskivling
en vitlöksklyfta

Skala svartrötterna, ansa svampen (bryt itu de största på längden), krossa och hacka vitlöken.
Förväll svartrötterna i lite saltat vatten (al dente) och håll varma (Spara 3 msk av kokvattnet.)

Har du inte funderat på vad du ska ha till är det hög tid att göra det nu. Har du valt struts är det gott med en rosévins- och basilikasky:
1 msk konc kalvfond
1 msk konc kycklingfond
2 dl rosévin
flingor av torkad pepparfrukt
basilika (lösvikt helst)
en nypa ljust muskovadosocker
en klick smör
(salt o svartpeppar)

Häll de flytande sakerna tillsammans med basilikastjälkarna och pepparflingor i en kastrull, koka ihop och ställ åt sidan (någonstans i spisvärmen bredvid svartrötterna …)

Bryn personbitar (ca 150–200 g file ell liknande ingnidet med lite olivolja, svartpeppar och salt) av strutsköttet, skär fyra snitt i ovansidan av varje bit och fyll med klyftor av buffelmozzarella marinerade i hackad basilika och olivolja. Vrid över lite svartpeppar. Sätt i ugn tills innertemperaturen är någonstans mellan 55° och 60°.

När köttet börjar bli klart bryn svampen med olivolja i en wokpanna, Tillsätt vitlök, och sist svartrötterna. Salta och svartpeppra.

Värm hastigt på skyn med en nypa hackade basilikabladen (ta ur stjälkarna först), muskovadosocker (späd ev med kokvatten och spad från köttet till lagom konsistens) och toppa med smöret (svartsalta och peppra om det behövs).

Orkar man efter maten är det lika bra att göra desserten direkt:
Äppletarte med nöttosca

4 Boscop-äpplen i klyftor (behöver inte skalas, bara där det finns ev fläckar osv – smakrika äpplen med vackert skal är alltid aptitligast)
1 sked kanel
1 sked råsoker
ett par dl nötter och frön (hassel, pistage, pecan, pinje, pumpa och solros)
100 g smör
drygt ½ dl råsocker
1 ½ msk honung
1 ½ msk mjölk
1 ½ msk vetemjöl

Sätt ugnen på 225°. Blanda äppleklyftor, kanel och socker i en skål (kläm gärna äver lite lime) och lägg i en smord ugnsform. Rosta nötterna i en torr stekpanna (hasselnötter kan köras separat om man vill gnida av skalen). Pudra över lite kanel mot slutet när nötterna börjat bli aningen oljiga). Smält smör och vispa i honung, socker mjölk och mjöl och låt puttra en kort stund. Blanda i nötter etc och häll allt över äpplena i formen Kör 10–15 min i varm ugn (allt ska puttra och få färg). Servera med några kulor vaniljglass.

Inga kommentarer: