onsdag 28 januari 2009

Brödpudding med whiskysås


Nu när Bush är ute ur Vita villan kan man återigen erkänna att det är gott med brödpudding. Har ifs alltid hävdat att bröd inte behöver vara dagsfärskt (de sorter jag brukar gilla är som bäst dag två...), men om man vill göra något konstruktivt med sitt franskbröd (osötat) är detta grejen. Huvudalt är att ha i russin (gärna blötlagda i lite matchande sprit) men små bitar mörk choklad går också bra.

en halv limpa franskbröd i 1 cm tärningar
7-8 dl gammaldags eller fullmjölk

3 ägg
2 kkp socker
2 msk vaniljsocker

4 msk smör (smält)

russin

100 g smör
1 kkp socker
1-3 msk whisky

Sätt ugnen på 150°. Häll mjölken över brödtärningarna i en bunke och låt dra tills mjölken är uppsugen (eller möjligtvis absorberad ...).
Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Häll det smälta smöret i en suffléform, blanda de blötlagda brödtärningarna med russin och äggsmet och häll i formen. Låt grädda i en timma, ungefär (ska alltså stelna även i mitten, bara att kolla med en sticka).

Under tiden gör man såsen:
Smält smör och socker i en kastrull i vattenbad Det sk vara hett men inte koka, man märker att smeten ändrar konistent och det smälta smöret liksom integreras med det smälta sockret. Tillsätt ett ägg och låt svalna. Vispa då i 1-3 msk whisky.

Låt puddingen svalna , värm såsen lite och servera.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Du måste ju ha i ingefära!!! Blir som en whiskey ginger ale, ja eller inte riktigt.

Stoned potato sa...

Ska absolut testa nästa gång! Går det bra ihop med rom? Hade tänkt att testa med russin blötlagda i mörk rom och en rejäl skvätt i såsen istället för wiskyn!