onsdag 14 januari 2009

Kycklinggryta med smakkombo


Denna gryta med lite asiatiska associationer har varit sönernas favorit i ett par decennier, typ … Glöm allt högtravande snack om smakens fysionomi (har iofs läst boken!) – det illa dolda syftet med denna blogg skulle givetvis kunna vara att dokumentera familjerecepten … nåja.
Kruxet är att jag alltid råkar glömma någon ingrediens, men å andra sidan finns det inget spikat recept, så det kanske kvittar.

1 urbenad kyckling
1 liter kycklingfond (görs på allt det som blir över när du benat ur)

Detta första steg – att bena ur en kyckling och att koka fond kan man skriva böcker, göra tidningsbilagor och spela in teveprogram om så det får jag kanske återkomma till. I princip har jag dessutom fondförbud hemma – långkoken tenderar att sätta sig i väggarna enligt min fru och fiskfonderna har andra luktmässiga konsekvenser som kan uttryckas grovt oanständigt (kan mao inte citera samma källa här) …

Marinera kycklingbitarna i lite limepickles (Patak har en bra sort) utrört med saft och lite rivet skal från lime, lite korianderblad/-stjälkar/-rot (krossad) och neutral olja. (man kan med fördel marinera lika länge som det tar att göra kycklingfonden).

1 (liten) morot fint tärnad
1 solovitlök fint hackad
1 chalottenlök fint hackad
en bit ingefära fint strimlad

lite ostronskivling
1 röd och 1 grön paprika
minimajs
broccoli (vanlig eller asiatisk)
sockerärter/sugarsnaps

½ dl torr sherry
3 msk maizenamjöl
½ dl vatten
½ dl japansk soya

en knippe färsk koriander
1 röd peppar
1 salladslök

Lägg de finhackade sakerna i en rymlig kastrull med lite olja och värm. Bryn de marinerade kycklingbitarna och lägg ned i hacket. Fyll på med den varma fonden och svampen och låt småputtra i 30 minuter. Efter en kvart kan man lägga i minimajs och paprika. Förväll broccoli och ärtor. När kycklingen är klar reder man av med maizenamjölet utrört i lite vatten, soya och sherry. När buljongen tjocknat lägger man i den förvällda broccolin och ärtorna och blandar försiktigt.

Strö över hackad koriander, salladslök och pepparfrukt. Servera med ris.

2 kommentarer:

Anonym sa...

snygga illustrationer och harliga recept!
och antligen fick jag utratt att sockersnappsar= sockerarter. var forvirrad ett tag. fint bra heja!

Stoned potato sa...

Sockersnappsar – den va bra! Kör på det i fortsättningen ...

Tack för glada tillrop!