måndag 18 september 2017

Man tager vad man får

Ett av sommarens besök på Mölnebo odlingar:
Dom två som jobbar sitter utslagna på varsin bänk och pustar ut, – Vi är helt färdiga, det finns inget kvar, Tengby i 1:an hade ett inslag med nån tjej som hade köpt blandad sallad hos oss, allt är slut ... Ja, alltså, en kålrot och lite grönkål finns det, om du vill ha, alltså ...

Så, alltså – kålrot, grönkål (och en rödlök) fick det bli. Blev även sommarens hit!

Kålrot med rostade hasselnötter och chili
1 kålrot
1 dl rostade hasselnötter
1 chili (Aji Verde tex)
1 näve kryddtagetes (blommorna)
olivolja, salt

Skala kålroten och skiva tunt på mandolin. Förväll skivorna snabbt och låt torka (centrifugera lite ...). Stöt nötterna lite i mortel och värm med salt och olivolja tillsammans med den strimlade chilin i en stekpanna. Blanda ihop allt och strö över tagetesblommorna.

Grönkål med fetaost och picklad rödlök
1 bukett grönkål
1 rödlök
1 bit fetaost
några kvistar färsk koriander
1/2 dl vinäger
172 dl socker
salt och vatten

Dela löken i två halvor och strimla. Blanda vinäger, socker, en nypa salt och vatten (tillräckligt för att täcka lökstrimlorna) och koka upp. lägg i lökstrimlor och låt det precis koka upp och dra sedan kastrullen från spisen och låt svalna. Ställ i kylskåp.
Ta bort stammen på grönkålen, dela bladen i lite mindre bitar och förväll snabbt. Låt torka (centrifugera  helst ...) och blanda med grovt hackad koriander. Lägg upp på fat, smula över fetaost och toppa med den picklade rödlöken.

Foto: Ida Olofsson

Inga kommentarer: