torsdag 30 juni 2011

Grekiska improvisationer

Var i Grekland (just det!) och hade lite peptalk med mitt adopterade olivträd (Manaki, typ ...). Hyrde Ts finfina hus så det blev åtskilliga tillfällen att äta upp sig på terassen. I princip bara att ta någon god rätt man man ätit dagen innan på tavernan och göra godare.

Efter en förmiddag på marknaden hade jag väl grönsaker och frukt för en vecka ... Det här var några av resultaten:

Svinmålla (eller nåt liknande) med skärbönor, fetaost och vild fänkål

Kokt gurka med citron och rödlök

Grillad zuccini och paprika med vild oidentifierad krydda

Först svinmållan:
Vet inte exakt vad det var för örter (själva sa grekerna att det var nåt slags vild ört från bergen) med det såg ut som helt opoetisk svinmålla, vilket jag är omåttligt förtjust i, men dessa ångkokar man iaf ett knippe av (med ett halvt glas retsina i ångvattnet) tills den är mjuk och mjäll, men har spänsten kvar.

Skärbönorna kokar man al dente med dill av vild fänkål (hittade längs vägkanterna, men det går givetvis med vanlig tam också).

Allt läggs upp snyggt på fat, bryt över några bitar fetaost, häll över god olivolja, citronsaft och flingsalt.

Kokt gurka var en rejäl dark horse:
Ta korta gurkor med knottror (vet inte vad sorten heter, men den finns här då och då, annars går asiatisk gurka eller liten zuccini bra, dock inte Västeråsgurka ...).

Koka upp vatten och olivolja med tunna flagor av citronskal, citronsaft, en färsk rödlök som hackas med all grön blast och 10 svartpepparkorn. lägg i och koka på svag värme under lock tills gurkorna är mjuka (ca 15 min). Låt svalna i grytan.

Grillad zuccini och paprika är iofs ingen överraskning smakmässigt, men eftersom det är en sån perfekt kombo och utan jämförelse det godaste man kan äta till grillade lammkotletter (efter att ha sett den grekiske slaktarens uppvisning med köttyxan vet jag numera varför det heter lamb chops ...):
Skär 1/2 cm tjocka (max) skivor på längden av några zuccinisar och lägg i lager med lite salt emellan i 20 min.

Dela några röda paprikor i platta bitar (välj fyrkantiga exemplar så blir det fyra någorlunda jämnstora delar). Grilla och varva zucciniskivor och paprika (ta bort det
svarta skinnet när det släppt från biten och dela ev i ett par tre mindre bitar).

Blanda i lite krossad/finhackad vitlök, rikligt med olivolja och blommor/knoppar och blad från ngn färsk örtkrydda (såg en vacker violettblommande sak från bilen, var tvungen att stanna och plocka, men det går precis lika bra med grekisk oregano eller timjan).

Inga kommentarer: