onsdag 8 juni 2011

Vinbladsdolmar och getost

Beskar ett par vinstockar i helgen (efter att jag varit på matrunda i Österlen, bland annat ...). Man tar alltså bort överflödiga blad och skott när rankorna blommat, det blir en himla massa blad och när det ändå är så varmt ute kan man göra dolmadas, och äta upp en färsk getost från Vilhelmsdals gårdsmejeri samtidigt.

Vinbladsdolmar

45 st vinblad (finns även konserverade)
300 g långkornigt ris (ung 4 1/2 dl) OBS ej parboiled, ska vara klibbigt
2 st lökar
1 näve pinje- eller cedernötter
9 dl vatten
1 näve korinter
1 bunt dill
1 näve persilja
1 näve mynta
1 st citron
3 tsk spiskummin
salt
svartpeppar

1 dl olivolja att koka i (kan bli en halv eller hel flaska...)
1 tsk olivolja att steka i (kan bli 1/2 dl ...)

Ev ett par potatisar och/eller tomater

Skala och hacka löken och fräs den i olivoljan i en gryta. Tillsätt riset. Hacka örterna och krossa nötterna och lägg i tillsammans med korinterna och lite citronsaft. Krydda med salt och svartpeppar. Häll på vattnet och koka under lock på låg- eller medelvärme tills vätskan försvinner.

De färska bladen läggs i lättsaltat kokande vatten någon minut. Klipp bort tjocka stjälkar. Sortera bort trasiga och små blad och lägg dem i botten av en kastrull. Lägg de stora och hela bladen med den blanka sidan ner och lägg en matsked fyllning på varje blad. Inlagda vinblad sköljs och säras på försiktigt. Torka dem på ett hushållspapper. Gör sedan enl ovan.

Vik ihop och lägg dolmarna med skarvarna nedåt i kastrullen, på de trasiga vinbladen (förhindrar att dolmarna bränner fast i kastrullen – ett alternativ är att grunda med skivor av potatis, tomat eller kombinationer). Packa dolmarna tätt och bara i ett lager. Pressa resten av saften från citronen över dolmarna och ev lite zest. Häll på olivoljan så den täcker (man kan lägga en tallrik på för att hålla dolmarna nere).

Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock ca 1 timme. Låt kallna i kastrullen.

Jädrar vad gott - ultimate vego, om nån frågar!

Inga kommentarer: