söndag 10 juli 2011

Blomkål med mynta och pepparfrukt

Blomkål är underskattad både på längden och tvären. För dig som har invändningen att den luktar däven ... kål! när den anrättas är här en bra variant:

1 blomkålshuvud delat i rosetter
några kvistar mynta (grön-, krus- eller dyligt)
1 röd pepparfrukt

Repa bladen av skaften på myntan. Skär av skaftet/fästet på pepparfrukten, rulla frukten mellan händerna så fröna lossnar och ramlar ut. Skär tvärs över i smala bitar. Koka upp vatten med myntablad och pepparfrukt. Häll i en msk salt och blomkålsrosetterna. Koka tills blomkålen är al dente.
Snyggast och godast blir det om man toppar uppläggningen med lite krasseblommor (och ev blad) i olika färger.

Gillar man kött är det gott med lamm till (kotlett eller racks). Isf kan man med fördel göra en röra av nyspritade ärtor, fetaost och mynta till:

2 1/2 - 3 dl spritade ärtor
1 bit fetaost
någta kvistar mynta (likadan som ovan)

Repa och hacka myntabladen. Koka upp med lite vatten, smör och salt i en kastrull. Häll i ärtorna och låt koka upp igen. Häll av kokvatten och låt ärtor och myntablad rinna av i ett durkslag. Blanda sedan i fetaosten och kör några tag med stavmixer.
Smaka av med lite salt, nymalen svartpeppar och lite god olivolja.

Inga kommentarer: