tisdag 19 april 2011

(Ännu fler) primörer, nu i soppan

De första nässlorna är högtid, och nu i helgen var dom lagom stora för premiären. Det finns en massa recept, har även tidigare här:
http://stoned-potato.blogspot.com/search?q=n%C3%A4sselsoppa

Denna gång var det förrättssoppa o lite mer timing som gällde - BM,S och A satt bänkade runt köksön, nödtorftigt mättade med färska dadlar fyllda med fetaost och vattenkrasse, rödvita avlånga rädisor och kalamataoliver med citronzest.

Fonden var förberedd - 1/2 l kalvfond hade fått puttra ett tag med mototsslantar, dillfrön (går lika bra med fänkålsditon), några svartpepparkorn, persiljestjälkar och de gröna skaften på ett fänkålshuvud.

Några (knappt) hårdkokta ägg låg på avsvalning.

1 1/2 l sköljda och rensade nässlor var klara att förvällas (3 min i lite saltat vatten).

Det enda man behöver göra under dessa omständigheter är alltså att snabbt förvälla nässlorna, sila av nässelspadet i en bunke, mixa nässlorna försiktigt (tre fyra pulser bara), hälla hacket i en kastrull, hälla på den avsilade fonden, späda med nässelspad (inte allt, lite lagom sådär ...*) och blanda 1/2 dl torr sherry med 1 - 2 tsk maizenamjöl och hälla i. Låt det sjuda upp och smaka av med salt. Väl i tallrikarna komplettera soppan med ägghalvor och klipp över rikligt med den första späda gräslöken.

*Eftersom soppan bara är början sas, behövs inga jättemängder. Man måste dessutom spara sig för den stekta gösen med blomkåls- och selleripure och serranolindad sparris samt rabarberpajen med vispgrädde.

Inga kommentarer: