söndag 23 augusti 2009

N och västerbottenpaj


Vet inte varför dom gick så bra ihop, men det gjorde dom iaf …

Pajdeg (denna ska kavlas tunt och förgräddas så man kan lika gärna göra deg för tre/fyra pajer samtidigt och frysa in det som blir över):
250 g rumstempererat smör
7,5 dl vetemöl
2 dl vatten
1 ägg

Lägg smör och mjöl i en bunke (eller matberedare). Vispa ihop ägg och vatten lite lätt och häll det över mjölet/smöret. Blanda ordentligt (händerna/fingrarna är oöverträffade, som vanligt …), det blir en väldigt kladdig deg! Lägg på ett mjölat underlag och forma till tre stora eller fyra små bollar (beroende på pajformens storlek). Smörj och mjöla pajformen (helst med löstagbara kanter), kavla ut en av bollarna och klä formen (antingen kan man vika degen över kanten eller så lägger man en vikt remsa alufolie runt insidan av degkanten som stöd). Nagga botten och grädda i 200° i 5–10 min (ska bara stelna).
Låt pajskalet svalna något medan du gör fyllningen:
4-5 dl mjölk (det större måttet för större form, med det förstod du nog ...)
2-3 dl grovt riven västerbottenost
4-5 ägg
peppar, salt och riven muskot

Koka upp mjölken (rör lite försiktigt så den inte kokar över) och ställ åt sidan. Vispa äggen lätt i en bunke och häll i den rivna osten. Häll över den kokta mjölken och blanda snabbt. Smaka av med salt, peppar och riven muskot och fyll formen. Grädda i 200° ca 40 min.

Inga kommentarer: