tisdag 3 mars 2009

Tonfisk och svart spiskummin. Och kanske äpple och pepparrot …


Tonfisk är alltid som ljuv musik i gommen! iaf om den är infångad utan att en massa delfiner fått sätta livet till samtidigt (och inte är helt genomstekt).

1 bit/skiva fisk per person
rostade kryddor (värms i torr stekpanna till de ryker och luktar väldigt gott):
svart spiskummin, långpeppar, rundpeppar eller vad man får tag i, smulad, torkad pepparfrukt, en en kryddnelika och lite mexikansk dragon
flingsalt
smält smör

Ta fram fiskskivorna en stund innan tillagning. Gnid in kryddor och salt och låt ligga en stund till. Pensla ovansidan med smält smör (spara lite smält smör till stekningen).

Rosta lite grönsaker i ugnen (ca 20 min på 225°): fänkål i klyftor, röd paprika i bitar och lite aubergine i bitar (som fått dra med salt i 10 min) läggs i bunke och kryddade med olja, nymalen svartpeppar och lite salt och läggs på plåt. Vänd ett par gånger.

En kall sås av creme fraiche, et halvt rivet äpple (Boscop är överlägset som matäpple), en matsked eller två riven pepparrot (i nödfall från burk), zest och saft från lime, salt …

Hetta upp (rejält) en gjutjärnspanna eller grillpanna, lägg i fiskbitarna med smörsidan ner (det s k a ryka!) pensla på lite till smör på den openslade sidan och vänd. Ska bara steka några minuter på varje sida (beror på tjockleken) och vara rosa i mitten för att inte bli torrt.

Inga kommentarer: