tisdag 31 mars 2009

Kalvdans (råmjölkspudding och bär)


Den kesande punkten eller det fina med dansen till kråksången är givetvis råmjölken. Det är inte helt lätt att få tag i men det brukar finnas fryst på mindre (gårds)mejerier. Det är i högsta grad värt att ta reda på var dessa finns och följa upp med så flitiga besök som möjligt – oftast är alla deras produkter kulinariska höjdare, mejeristernas insatser en kultur!gärning och verksamheten en del av en levande bygd och en källa till stolthet. Allt sammantaget något man gladeligen skulle lägga sina sista slantar på!


1 l (utspädd*) råmjölk.
1-1 ½ msk socker
1-1 ½ msk mald kanel (eller kardemumma)
2 krm salt


Blanda och häll i en ugnsform. Grädda i 150° ca 1 timme (testa med en sticka i mitten att den har stelnat). Alla former av sylt, kompott och färska (eller frysta) bär är gott till.

* Beroende på om råmjölken är tagen första eller andra dagen efter kalvning kan man späda med helmjölk (gammaldags typ): första mjölkningen med dubbel mängd, andra mjölkningen lika mängd

2 kommentarer:

Unknown sa...

Kalvdans har jag aldrig ätit eller dansat. Men tack för besöket och mycket vänligt beröm.

Stoned potato sa...

Rätter man ätit och dansat ...

Har en bra klang, ska grunna lite på detta ;)