söndag 20 januari 2013

Fisksoppa

Dialog med två torskhuvuden en solig vinterdag i skärgården (när det är så jäkla kallt ute att inne är bäst) ...

Fond:
2 skrov torsk (några röd- eller bergtungediton går också bra, men arterna är lite känsliga numer)
1 stor gul lök
1 bit rotselleri (och för all del även stjälkar och blad, om man har)
2 morötter
1 palsternacka
1/2 fänkål (de gröna stjälkarna; man sparar själva knölen till soppan)
2 pepparfrukter (Hot Lemon eller någon annan)
1 lagerblad
6 korn vitpeppar
smör/olivolja

Hacka grönsakerna lite grovt och fräs i lite smör och olivolja. Häll på 1 1/2 - 2 liter vatten och koka upp. Låt sjuda i ca 10 minuter. Dela skroven i några mindre bitar, (ta bort gälarna) och skölj. Lägg i alltihop i kastrullen och koka upp. Låt sjuda i 20 minuter, häll av fond och låt svalna (även skroven).

Soppa:
1 bit lax (miljögodkänd om man ska vara politiskt korrekt)
1 bit torsk (se ovan)
2-3 morötter
1 bit rotselleri
1 fänkål (det vita)
1-2 palsternackor
1 förpackning/burk krossade tomater (italienska är godast)
1 näve sugarsnaps
3 salladslökar
1 tsk mald gurkmeja
1/2 tsk fänkålsfrön (ej nödvändigt)
1 tsk rosépeppar
5 dl fond från koket ovan
3 dl vitt vin
salt
1 näve (slätbladig) persilja
fänkålsdill
lite citronzest
1 pepparfrukt (Hot Lemon eller annan, grön)
smör, olivolja

Hacka/slanta/dela grönsakerna snyggt (spara lite grön blast från salladslöken). Dela fisken i lagom bitar.  (2 cm, tärningar, typ ...). Finhacka persilja, fänkålsdill, det gröna på salladslökarna och pepparfrukten och blanda med citronzesten och lite olivolja i en skål. Ställ undan.
Fräs grönsakerna (inte ärtorna, dock) med gurkmejan, fänkålsfröna och rosépepparn i lite smör och olivolja och häll över halva skvätten vin. låt koka upp och tillsätt fonden (spara en skvätt att späda med senare) och tomatkrosset. Låt koka upp, smaka av med salt och låt puttra ca 15 minuter.
Lägg under tiden ärtorna i kokande lättsaltat vatten (koka bara ca 1/2 minut) och skölj med kallt vatten. Dela varje ärta i två delar (om du är estet).
Lägg i fiskbitarna, späd med mer vin och fond så allt är täckt och koka upp försiktigt (får inte stormkoka). Sjud i ca 5 minuter (fisken får inte bli överkokt).
Dra kastrullen av spisen (gäller givetvis inte on du har induktionshäll eller gas), lägg i ärtor och den gröna kryddblandningen och låt allt sätta sig nån minut.

Eftermäle
Pilla bort kinder och allt småkött från de svalnade huvudena (och skroven). Vispa upp en äggula med mosad sardell eller sardellpasta och 1/2 dl olivolja, lägg i fiskpillet och mixa slätt (med mer olja av valfri typ). Kan smaksättas med allt möjligt - mixa i rökt lax eller böckling (något rökt iaf), eller mer sardellfiléer eller finhackad gräs- eller salladslök, färsk pepparfrukt/chili etc. Smaka av med salt.
Ät med en brödbit som tapas (är du ute i god tid tillsammans med ett gott vitt vin medan du lagar till själva soppan).

Inga kommentarer: