torsdag 24 mars 2011

Omelett med vildsparris

Egentligen ska man ju inte tjuvstarta med primörerna (rent praktiskt är det ju dessutom rejält svårt) men kunde inte låta bli att titta förbi bondens marknad i helgen (att det dessutom var i Firenze är ju inte precis någon nackdel). Där hade man nyskördad vildsparris och dessutom intressanta fång av (ätliga) ogräs blandade med olika sorters vintersallader och örter ... typ. Oemotståndligt mao.

Egentligen är det lite för enkelt för att göra ett recept av grejerna, men en slags matlagningsberättelse kan funka:

Låt alla ogräs och övriga blad bada i isvatten några timmar, ansa och skölj, skölj, ansa och centrifugera.

Skölj en knippa vildsparris och bryt av de hårda delarna av stjälkarna. Förväll snabbt i kokande vatten och låt sedan puttra försiktigt med lite olivolja.

Gör omeletten (3 ägg och 3 msk kallt vatten/pers). Salta och peppra, dela på mitten, lägg i ett gäng sparrisstjälkar på varje halva och lite pecorinoost. Vik ihop om sparrisen (så du får fina fjärdedelar med sparrisen utstickandes lite snyggt). Ät med bladen, olivolja och några droppar god balsamvinäger.

Inga kommentarer: