söndag 19 september 2010

Långkok och snabbgrillat

M fyllde år. Mot bättre magvett har hans kulinariska preferenser glidit iväg åt det håll som kräver innehållet i burkar och flaskor med eldsågor och glödande korslagda pepparfrukter. Allt på grund av dessa musikfestivaler!
Här följer mao 8-timmarschili och 4-timmarsoch3minuterskamben (de sista tre minuterna är på grillen):
Börja med chilin ... Stig upp i gryningen tillsammans med
1 kg högrev, skär i bitar
2 hg kallrökt fläsk, karva loss svålen och skär resten i kuber 1x1 cm
2 gula lökar, hacka
4 vitlöksklyftor, krossa
Fräs allt med olja i en stor kastrull. Glöm inte svålen, den ska också i! (Är köttet kylslaget kan man fräsa detta bredvid, i stekpanna, så det får lite färg bara.) Ta sedan fram
1 Guiness (eller porter)
Häll i stekpannan och koka ur. Häll sedan i grytan med kött och lök. När det kokat upp är det bara att i rask takt pytsa i
2 burkar Muttis tomater
1/2 dl koncentrerad viltfond (ett par oxbuljongtärningar går också bra)
30 g mörk choklad (70%)
2 msk hackad persilja (eller 2 tsk torkad)
2 tsk stött svartpeppar
1 kvist lagerblad (eller 3 torkade)
1 msk stött spiskummin
1 msk paprikapulver (starkt)
2 msk råsocker (har man porter i kan detta uteslutas)
1 stött anchopeppar (torkad pepparfrukt; ta bort kärnorna för lite mildare smak)
4 tsk La Costena Chipotle peppers
1 tsk Sambal olek (eller oyster sauce)
ev en lager el bayersk att fylla på med om det behövs mer vätska

Låt sedan puttra på låg värme i 8 timmar. Antingen på spisen eller på 125°C i ugn (har man bara en ugn, i 4 timmar, sedan ovanpå. Så dags så tar man även lämpligtvis ur svålen). Sedan ska kambenen in i ugnen
2 kamben
1 bukett färska kryddor (timjan, rosmarin, salvia, grönmynta, oregano), finhackade
2 vitlöksklyfror, finrivna
svartpeppar och flingsalt
Gnid kambenen med kryddorna och lägg på galler i ugnen (125°C) i 4 timmar. Då tar man ut ur ugnen och penslar med en glace
2 msk honung (flytande)
2 msk liquid smoke
2 msk olja
1 tsk La Costena Chipotle peppers (själva såsen)
Lägg på grillen och be någon hålla under konstant uppsikt (tänk på brandfaran!). Vänd (ska bara ha någon minut på varje sida).

Kolla chiligrytan (jag hade rört ytterligt försiktigt så det fortfarande var identifierbara bitar av kött kvar – M avfärdade denna konsistens och vispade raskt till en jämn ... smet ... Iaf kan man smaka av med lite liquid smoke för rökigare känsla och även komplettera med bönor av ngt slag (tycker chili och bönor hänger ihop). Denna gång blev det färska (skållade och skalade) bondbönor.

Ät ris till chilin ch kambenen.

2 kommentarer:

Sonen M sa...

Ett förtydligande är i sin ordning här: Min far blandar ihop Texas Chili med vanlig köttgryta. Självklart skall den vara sönderkokt! ;)

Och för er andra:
Liquid smoke som används till kambenen skall inte vara det koncentrerade vattniga extraktet som kommer på glasflaska. Utan någon "såsigare" version, till exempel "Show me - Liquid Smoke", "Sweet Baby Ray's Hickory - Brown sugar" etc

Maten blev, precis som vanligt när far Stenad Potatis är i farten, mycket god!

Stoned potato sa...

:)