måndag 5 juli 2010

Multipel huvudrätt ...


... eller något för alla...
... eller grillat och sallad!

Är väl bara att hugga in:

Grillspett med kycklingfilé i all enkelhet – varje filé delas i 4 eller 6 bitar, träs på blötlagda spett, får marinera i lite glace (iaf kan det penslas på under grillningen - vi hade kvar en flaska med mango- och chilismak från en annan tillställning) eller med salt, citronsaft, olja och riven vitlök.

Grillad kalkonfilé – delas en gång på längden och en gång på tvären, prepareras på samma sätt som kycklingspetten eller så använder man en annan glace (vi hade kvar någon med sukiyaki-smak som vi körde).

Lamm(-ytterfilé) – för dem som är skeptiska till kombinationen kyckling, sommar och bakterier – kan med fördel få tumla runt med chili, färsk koriander mm innan grillningen.

En sallad till grillat är alltid rätt – här blev det två:

1. Blanda kuber av mogen mango och melon (någon grön sort färgmatchar mangons gula) med blancherade sockerärtor, delade lite diagonalt, finhackad röd chilifrukt och en näve (grov-)hackad färsk koriander i en skål.

2. Förväll hel pak choi, plocka undan några fina stjälkar att dekorera med (den sladdriga delen av bladen skärs bort och hackas grovt med resten av stjälkarna. Skala och klyv en gurka, kärna ur och hacka i 1/2 cm breda "halvmånar". Blanda med bitarna av pak choi. Hacka röd chilifrukt fint, grovhacka färsk koriander och thai-basilika (sweet basil) och blanda en dressing av solrosolja, risvinäger och lönnsirap. Lägg de hela stjälkarna på ett fat, på med lasset med gurk- och pak choi-bitar och häll över kryddorna blandat med dressingen. Vänd lite försktigt.


Till allt detta kan man ha en creme fraiche/yoghurt-sås med grön salsa alternativt lämplig pickels eller bara med mald spiskummin, citron, (plus ev lite riven vitlök), olja och hackad mynta.

Inga kommentarer: