lördag 20 februari 2010

Bröst och allahjärtansdan


Skulle också kunna heta Vildandsbröst á là St.Valentin med getostcreme och rostade rotfrukter:

2 vildandsbröst (utan skinn)
2 stora färska lagerblad
2 skivor blancherad bacon (läggs ett par sek i kokande vatten)
1 dl rödvin
1/2 tsk muskovadsocker
några torkade enbär och röda berberisbär

Peppra, salta och bryn brösten runt om. Lägg ett lagerblad och en skiva blancherad bacon på varje bröst och knyt om ett bomullssnöre. häll vin, socker och de lätt krossade bären i stekpannan och låt reducera. Lägg brösten på ugnsfat, häll över skyn och ställ i ugn 225°C i ca 20 min (innertemeratur ska vara ca 60-66°C). Låt vila en liten stund under folie innan serveringen.

Getostcreme

en bit getost (mild grönmögeltyp)
några torkade tomater i olja
lite hackad basilika
1/2 burk creme fraiche
lite olivolja
flingsalt, svartpeppar

Mosa/mixsa tomater och getost, blanda i basilika och creme fraiche, smaka av med salt och peppar. Lite olja ger smidig konsistens ...

Rostade rotfrukter (om man nu ska behöva upprepa denna enkla procedur!):
2 morötter (t ex)
1 bit rotselleri (t ex)
1 palsternacka (t ex)
2 rödbetor (t ex)
Hackad rosmarin
1/2 citron (saft och zest)

Skala/ansa och dela i lite lagom stora bitar (håll rödbetorna för sig så de inte färgar ner allt annat). Lägg i bunke och spreja/droppa över lite olivolja och kör runt och lägg i smord långpanna. Sätt i ugn 225°C i ca en halvtimme/40 min. Efter halva tiden stänker man på citronsaft och zest, hackad rosmarin, flingsaltar och pepprar.

Inga kommentarer: