torsdag 20 december 2018

Kalkonstek med ljummen sallad på sötpotatis och grönkål

Och helt plötsligt var det jul!

Ovanlår av kalkon (urbenat, antal efter antal bordsgäster delat med 5)

Marinad:
Citron (saft + lite zest)
Chili (färsk eller torkad, stark eller mild, allt efter smak, i flingor ...)
Koriander (några stjälkar, finhackade)
Ingefära (liten bit färsk, riven)
Rosépeppar (typ 10 korn, lätt stötta)
Olivolja

Marinera det köttet i ngn timme, tag upp (spara marinaden), bind upp med bomullssnöre och lägg i ugnsform tillsammans med äpplebitar, kanelstång (och eventuellt några kardemummakärnor). Sätt in  på låg värme (ca 100° C) i 2 tim. Höj värmen till 175/200°C och häll över marinad och rosta i 20-25 min eller till önskad innertemperatur. Ta ut och låt vila under lite folie eller ett ark smörpapper med kökshandduk över.

Ljummen sallad:
Sötpotatis (antal efter antal bordsgäster delat med 3)
Grönkål (ett stånd)
1 hårt grönt päron
1 skiva fetaost

Skrubba och dela sötpotatisen i klyftor (8-10 klyftor per knöl). lägg i en stor bunke , ringla/spreja över lite olivolja och citronsaft (och eventuellt chiliflakes). Lägg på bakplåt (med bakpapper) och rosta i 225°C i 15-20 min (strö över lite salt mot slutet). Ansa grönkålen och skölj, torka av/centrifugera och ångkoka ngn minut. Låt rinna av på en ren kökshandduk. Dela päronet i halvor, kärna ur och skär i skivor längs med. Värm en grillpanna på hög värme utan fet och rosta skivorna snyggt. Blanda sötpotatis och grönkål strö över fetaosten i lagom stora bitar och dekorera med päronskivor. Vrid över några varv med svrtpepparkvarnen, lite fling-eller havssalt och ringla över olivolja.

Inga kommentarer: