onsdag 28 april 2010

Rök och premiärer

Nu tror du förstås att det blev skorstenseld i grillen när jag skulle bränna vid årets första flintastek. Elleratt det kommer ett referat från smygrökning med kändisar utanför nån releasefest. Läs inte vidare isf – det blir en besvikelse, jag lovar.

Nä, det som lockade i grönsaksdisken var tidig vit fet sparris från Tyskland och det som skramlade uppfodrande under ugnarna på landet var fiskröken. Så det blev en fjällröding som fick äran att begå årets dubbelpremiär. (Dessförinnan slank det ner några ostron från Bryggudden, men det är en helt annan historia, som vanligt.)

1 röding (salta och låt ligga till nån 1/2dag)
några kvistar timjan

Ladda röken (går inte in på hur man gör detta - om man har en rök vet man hur. Har man ingen rök är det bara att knalla iväg och inhandla en - finns i fiskeaffärer. Instruktioner medföljer. Det enda rådet som jag ger är att späda rödspriten med en skvätt vatten så sotar den inte när den brinner)

Lägg timjanskvistarna i magen på fisken. Lägg fisken i röken. Lägg på locket och tänd.
Kör i 1/2 tim ungefär.

Skala sparrisen och koka spänstig. Gör en dressing på flytande honung, citronsaft och zest, lite mortlad rosépeppar, hackad fänkålsdill och olja (oliv, raps, druvkärn, typ).
Häll dressingen över den varma sparrisen och låt svalna ngt. Ät till fisken.

Inga kommentarer: