Att inte äta taco-buffé på fredag är väl som att inte åka till Thailand på semestern – oförlåtligt ofolkligt! Känner mig lite som en folkhemsrebell faktiskt, med färsk salsicca, blomkål och vattenkrasse på fredagsmenyn:
1 blomkålshuvud
3 färska salsicca-korvar
1 pepparfrukt (torkad eller färsk)
1 knippe vattenkrasse
4 blad rosésallad
1 bit lagrad peccorini-ost
Dela blomkålen i rosetter och sprinkla över lite olivolja. Rosta i ugn på 200° C (eller kör i ångugn 90° C m 100% ånga) ca 30 min eller till den är klar (ska vara tuggmotstånd). De sista fem minutrarna får vattenkrassen ligga med (det har varit en så mild höst och förvinter att vattenkrassen är finare än på flera år – jag blir nästan gråtfärdig när jag ser underverket. Glöm inte ta bort de grövsta stjälkarna.)
Under tiden blomkålen är i ugnen tar man skinnet av korven, skär i lagom bitar och bryner i olivolja. lägg på ett ugnsäkert fat och sätt i ugn på 175° C i ca 15 minuter. Har man blomkålen i vanlig ugn kan den och korven samåka.
När all börjar bli klart bryner man snabbt bitar av rosésallads-bladen i lite olivolja och blandar ihop med övriga sakerna i en salig röra. Hyvla över peccorino-osten. Kör man utan korv (fungerar lika bra) kan man ta den salta peccorino romana, annar funkar en vanlig sardo (tror jag den heter ...)
lördag 3 december 2011
Fredagsmys
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar