Blomkål är underskattad både på längden och tvären. För dig som har invändningen att den luktar däven ... kål! när den anrättas är här en bra variant:
1 blomkålshuvud delat i rosetter
några kvistar mynta (grön-, krus- eller dyligt)
1 röd pepparfrukt
Repa bladen av skaften på myntan. Skär av skaftet/fästet på pepparfrukten, rulla frukten mellan händerna så fröna lossnar och ramlar ut. Skär tvärs över i smala bitar. Koka upp vatten med myntablad och pepparfrukt. Häll i en msk salt och blomkålsrosetterna. Koka tills blomkålen är al dente.
Snyggast och godast blir det om man toppar uppläggningen med lite krasseblommor (och ev blad) i olika färger.
Gillar man kött är det gott med lamm till (kotlett eller racks). Isf kan man med fördel göra en röra av nyspritade ärtor, fetaost och mynta till:
2 1/2 - 3 dl spritade ärtor
1 bit fetaost
någta kvistar mynta (likadan som ovan)
Repa och hacka myntabladen. Koka upp med lite vatten, smör och salt i en kastrull. Häll i ärtorna och låt koka upp igen. Häll av kokvatten och låt ärtor och myntablad rinna av i ett durkslag. Blanda sedan i fetaosten och kör några tag med stavmixer.
Smaka av med lite salt, nymalen svartpeppar och lite god olivolja.
söndag 10 juli 2011
Blomkål med mynta och pepparfrukt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar