måndag 30 maj 2011

Svart, vitt, orange och grönt

För några dagar sedan diskuterade A och jag detta med hur eller öht o m man ska tipsa sina medmänniskor om var i (den egna) staden, och även andra ställen, man kan hitta delikatesser som ramslök, strutbräken etc men även helt vanliga ätliga saker som örter och svamp. Eftersom dessa är så säsongsbundna funderade vi i banorna fb, twitter med fortlöpande aktuell info eller öht något slags öppet forum där alla intresserade kunde bidra med iakttagelser.

Kom att tänka på detta när M ville ha mattips, och att det optimala vore istället något slags rundtursvariant/vandring i väldigt begränsad form där man dels kollar in lämpliga bestånd av det ena eller andra och dessutom kanske kan hitta lämpliga ställen för gemensam urbanodlig ...

Mattipset då? Jo, det blev rostade morötter med gratinerad getost:

En knippa (primör-)morötter
1 citron
1 skiva färsk getost (ask-rullad svart, typ ...)
1 skiva levain- eller annat lantbröd
En bunt gröna/blandade salladsblad/minispenat, typ ...
Lite bladpersilja
Olivolja
Honung (flytande)
Rosépeppar

Lägg bladen i iskallt vatten och ställ i kylen.

Ansa/skala morötterna och klyv på längden, vänd i olivolja, lägg på plåt (med lite smörpapper under), krama över ett par klyftor citron och rosta i ugn på 225°C ca 15-20 min.

Lägg en skiva getost/person på lämplig skiva bröd (man kan med fördel trimma storleken på brödet lite)som preparerats med några droppar olivolja. Toppa med lite stött rosépeppar. Placera på ugnsfast fat.

Torka/centrifugera bladen. Ta ut morötterna och vänd med lite hackad persilja. Gratinera getosten snabbt (275°C grill i några minuter).

Lägg upp det gröna, krama över ngn citronklyfta och på med olivolja. Lägg upp morötter. Toppa med getost/bröd och ringla över lite honung och olivolja.

Inga kommentarer: