Ett suveränt tilltugg när man lagar mat är nygjord kycklingleverpastej på tunna skivor av rostade skivor av surdegsbaguette:
4-5 kycklinglevrar
1 dl rött vin
2 chalottenlökar
2 rejäla matskedar smör
1 msk kapris (funkar även utan ...)
1 msk "ansjovispasta", allså puré av sardell, typ ... (kan oxå uteslutas)
Lite (1/2 dl ung) vitt portvin eller halvtorr sherry
1 surdegs/levainbaguette
Skiva baguetten, lite diagonalt, i tunna skivor. Lägg på plåt och stänk över lite olivolja och rosta snabbt på båda sidor (så skivorna blir lite krispiga).
Finhacka chalottenlökarna och värm med lite olivolja. Häll på hälften av rödvinet och låt koka in. Dela kycklinglevrarna i fyra delar vardera och fräs i en stekpanna tills de är brynta runt om (kan vara rosa inuti). Lägg över i kastrullen med lök- och vinblandningen, fräs ur stekpannan snabbt med resten av vinet och häll över även detta i kastrullen. Låt allt puttra ngn minut.
Tillsätt kaprisen (om du valt att ta med) och mosa, hacka fint eller puréa ...
Värm försiktigt igen med smöret tills det smält och blanda sedan i ansjovispastan (valfritt) och dessertvinet. Smaka av med salt och nyriven svartpeppar. Låt svalna en liten stund och ät sedan med baguetteskivorna till ett gott vin ...
söndag 17 juni 2012
Kycklingleverpastej
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar