lördag 20 februari 2010

Bröst och allahjärtansdan


Skulle också kunna heta Vildandsbröst á là St.Valentin med getostcreme och rostade rotfrukter:

2 vildandsbröst (utan skinn)
2 stora färska lagerblad
2 skivor blancherad bacon (läggs ett par sek i kokande vatten)
1 dl rödvin
1/2 tsk muskovadsocker
några torkade enbär och röda berberisbär

Peppra, salta och bryn brösten runt om. Lägg ett lagerblad och en skiva blancherad bacon på varje bröst och knyt om ett bomullssnöre. häll vin, socker och de lätt krossade bären i stekpannan och låt reducera. Lägg brösten på ugnsfat, häll över skyn och ställ i ugn 225°C i ca 20 min (innertemeratur ska vara ca 60-66°C). Låt vila en liten stund under folie innan serveringen.

Getostcreme

en bit getost (mild grönmögeltyp)
några torkade tomater i olja
lite hackad basilika
1/2 burk creme fraiche
lite olivolja
flingsalt, svartpeppar

Mosa/mixsa tomater och getost, blanda i basilika och creme fraiche, smaka av med salt och peppar. Lite olja ger smidig konsistens ...

Rostade rotfrukter (om man nu ska behöva upprepa denna enkla procedur!):
2 morötter (t ex)
1 bit rotselleri (t ex)
1 palsternacka (t ex)
2 rödbetor (t ex)
Hackad rosmarin
1/2 citron (saft och zest)

Skala/ansa och dela i lite lagom stora bitar (håll rödbetorna för sig så de inte färgar ner allt annat). Lägg i bunke och spreja/droppa över lite olivolja och kör runt och lägg i smord långpanna. Sätt i ugn 225°C i ca en halvtimme/40 min. Efter halva tiden stänker man på citronsaft och zest, hackad rosmarin, flingsaltar och pepprar.

måndag 15 februari 2010

Söndag och slömat


Nu kan man kanske inte översätta slow food med slömat, och även om förra söndagens lammrygg verkade lite loj, så är det min lätta och lagoma slöhet att inte raskt redovisa förra söndagens mat redan förra måndagen utan istället idag, när jag egentligen borde redovisa denna söndags måltid, vilket för övrigt var vildandsbröst, men det är en annan historia ... Och om slow food innebär långkok så är det inte frågan om det heller utan mer om lite pill, som ändå är mödan värt (dock ingår ingen sås, vilket A tyckte var bra):

1 (halv) lammrygg (ska alltså vara kluven, med kappan kvar, men med kotpelaren genomsågad mellan varje revben, som fö kan vara korta, inte de där långa putsade racksbenen som bara är i vägen. Det var vad som i grunden fanns kvar under skylten Färskt Tjörnlamm så skyll inte på mig om det låter krångligt, utom detta att såga igenom benet, som var min idé ...)
2 kvistar rosmarin, en kvist färska lagerblad (eller torkade) och ett par vitlöksklyftor

Skär vitlöksklyftorna i skivor (på längden). Stick några skåror med vass kniv så ytligt som möjligt under kappan/fettet och peta in vitlöksskivorna (eftersom lammryggen inte behöver så lång tid i ugnen blir vitlöken rå om man sticker hela klyftor rätt ner i köttet). Bind ett bomullssnöre om på några ställen och fäst ett par kvistar rosmarin under snöret. Vrid över lite svartpeppar och ställ åt sidan.

Rosta 2 paprikor kluvna på längden under grillen tills skalen är svarta och lägg sedan i en plastpåse.

Gör iordning den rostade fänkålen och blomkålen:

1 fänkålshuvud
1/2 blomkålshuvud i snygga buketter
1/2 lime

Dela fänkålen i 6–8 klyftor, blanda med blomkålsbuketterna i en bunke med lite olivolja, zest och saft från lime och ev några flagor torkad pepparfrukt. Häll i långpanna och sätt in i ugn på 225° C i ca 20–30 min. Vänd och flingsalta efter en kvart.

Bryn lammet runt om och lägg vid sidan av grönsakerna. När innertemperaturen på köttet är 60–62° C tar man ut, virar i folie och lägger åt sidan en kvart ungefär.

Skala paprikorna. Lägg platt (med det som var skinnsidan upp) på ett ugnsfast fat och fyll på med hackade oljemarinerade torkade eller "solkyssta" tomater, lite friterad/brynt palsternacka och hackad basilika (och ev lite salt). Toppa med en klyfta mozzarella. Vrid över lite svartpeppar och droppa på lite olivolja. Ta ut de rostade grönsakerna (som borde vara färdiga vid det här laget) och grilla paprikorna snabbt, överst i ugnen på 250°C.

Skär köttet i lagom stora bitar (det är nu det är så bra att ha sågat genom benet) och servera med paprikan och det andra. Givetvis kan man hoppa över lammet och bara servera paprikan och rostade grönsaker, och paprikan går dessutom utmärkt att toppa med allt möjligt annat som t ex sardeller med färskt bröd, vitlök, tomat, persilja och getost ... Men va fasen, man måste ju sluta nånstans också.

onsdag 10 februari 2010

Vita grejer

Ska man improvisera gäller det att inte sväva ut för mycket. Därför blev det vit mat i lördags:

3 svartrötter (motsägelsefullt, jag vet ...)
en kalkonfilé
ett halvt blomkålshuvud, ungefär
en halv palsternacka, ungefär

Skär kalkonfilén i 4 bitar och marinera i lite saft från lime (min var ganska gammal och lite torr, men bra i smak), riven vitlök, en skvätt vitt vin, krossad vitpeppar och olivolja. Skala svartrötterna, gnid med lite limesaft och olja, lägg i ugnsform, ringla ev över lite mer olja, peppra och flingsalta. Sätt in på ca 225°C (vänd ngn gång), bryn därefter kalkonbitarna och sätt sedan in även dessa i ungnen. Kalkonbitarna ska vara lite drygt 60° inuti och svartrötterna ska vara spänstiga men mjuka när man tar ut alltihopa (efter ca 20 min – 1/2 timma). Koka under tiden blomkålsbuketterna och den tunt skivade palsternackan mjuka och kör med lite värmt smör och mjölk med mixerstav. Krydda med salt och lite malen vitpeppar

onsdag 3 februari 2010

Gamla olivträd och adoptioner


Vet inte om det hade med Internationella Våtmarksdagen att göra (infaller d 2/2) eller att eftersom närbelägna våtmarker är frusna och täckta med en meter snö så längtar man någon annan stans, men jag har iaf adopterat ett olivträd i Grekland.

Fick tipset av C i Adelaide, som känner T i Malmö, som kläckte själva idén, och vars pappa sitter på lunden ... Med adoptionen kommer även 6 flaskor med din egen nypressade ekologiska olja, Manaki Gold, att avnjuta när det blir vinter igen. Samtidigt gör du en insats för att bevara uråldriga träd med ursprungliga sorter som allt snabbare försvinner i en rationell och maskinell hantering.

Här kan du läsa mer:
http://www.manakigold.com