tisdag 29 september 2009

Agnar och vete

Under bokmässans sista skälvande minuter kan man konstatera en sak: Få orkar ända in i mål! De flesta murvlarna och kändisarna hade förmodligen tagit tåget norrut redan på lördagen (lite blekt – betongkeps får man förmoda), de flesta småmontrarna på andra våningen gapade tomma (tryckarna ville väl hem till söndagsmiddagen) de flesta packade frenetiskt böcker och färglada broschyrer; bara två personer var i fullt sving – Björn Ranelid signerade och Herman Lindqvist orerade! Oavsett om det var andra andningen eller om de går på nåt, oavsett vad man tycker om herrarna i övrigt så är det sisu, är respekt.

Respekt är även Bondens egen marknad, köper det mesta av helgmaten där, i Haga, på lördagarna. Färskt lamm, nyskördade grönsaker och getost. Tomater i stora påsar, att snabbtorka (solkyssta kallas dom i vissa delikatessaffärer...). Tror tiden börjar bli mogen även för lite urban agriculture, man kanske ska slå sig på guerilla gardening? Fast det kanske är det jag sysslat med i hela mitt liv, med den enda skillnaden att jag inte varit ett dugg intresserad av att någon ska få reda på i vilka bäckar jag satt ut vattenkrassen eller i vilka hasselsnår som ramslöken är planterad. Grannarna vet ändå varifrån den vilda ruccolan sprider sig, alla sju sorternas myntor, all malört, timjan, isop och oregano. Växter är helt enkelt infödda gerillakrigare, alldeles på egen hand.

söndag 13 september 2009

Gnocchi på bondbönor


Bondbönorna i landet är på upphällningen. I mitt trädgårdsland alltså – har bara kvar till nästa års sådd, så jag var en sväng på torget för att stödköpa. Helt i onödan visade det sig –bondbönor går numera åt så det visslar om det. Omsättningen ha rusat värre än börsen i sommar – upplysningsvis går det fyra – fem lådor i veckan numera hos Gunnar enligt hans fru, jämfört med en låda på fjorton dar, typ, tidigare. Fick iaf köpa loss ett kilo till att göra gnocchi av, vackert grön och underbart god variant på den vanliga potatispastan. Både L och G, och jag själv, kände oss nog lite högtidliga idag…

1 kg bondbönor (i sina skidor)
1 ägg (kan uteslutas)
1 msk olivolja
½ dl vatten
1 dl vetemjöl

Låt bönorna komma ut och förväll 1 min i kokande vatten. Skölj i kallt vatten och pilla port det yttre gråvita höljet. Lägg de gröna inre bönorna med lite vatten i en kastrull och låt puttra på svag värme i 5-10 minuter tills de är mjuka. Kör med stavmixer, blanda i ett par tre matskedar av mjölet, lite olivolja, salt och ägget (om du fattat detta beslut). Vänd ihop till en deg och lägg på mjölat bakbord. Arbeta ev in lite mer mjöl (degen ska vara smidig men inte för fast.
Dela och rulla två avlånga smala korvar, platta till med gaffel och dela i bitar. Låt vila på en mjölad handduk medan du hettar upp en gryta med lättsaltat vatten. Häll en skvätt olja i vattnet och sedan gnocchisarna. Någon minut efter att de flutit upp till ytan är de klara. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en handduk. Ät med lite ricotta och gräslök (rör gärna i lite creme fraiche och olivolja också). Tillbehör vildsvinskarré och bacon. Fast nu på kvällen petade jag i mig ett par överblivna bitar med såsen och lite varmrökt röding från igår och jestanes vad gott!

lördag 12 september 2009

Chateau Saint Pierres Cuvée du Prieuré Rosé och det mesta!

Det är inte ofta man blir överraskad av ett rosévin, men idag hände det:
Chateau Saint Pierres Cuvée du Prieuré Rosé steg till väders som en mäktig luftballong, både till förrättens grillade bläckfisk som till huvudrättens rökta röding. Är övertygad om att denna rosé även hade passat lika bra till efterrättens semifreddo med blåbär men dessvärre tog flaskan slut innan dess ( O som är ölmänniska i vanliga fall drack två glas, minst, och B som skulle köra ångrade sig gruvligt efter ett munfullt smakprov och snodde till sig nästan ett halvt glas ...)

Denna franska kanonrosé som importeras av Vinolive går att beställa på Systemet (artikelnr 74712-09) och det kommer jag ju att göra, definitivt ...

lördag 5 september 2009

Chutney på rabarber och libbsticka


Varför göra saker och ting enkelt när man med ett minimum av ansträngning kan göra det rejält svårt för sig? Alltså, när någon erbjuder ett beprövat och gôtt recept och om det nu inte dyker upp nästa dag, så borde man ha lite tålamod, men icke sa nicke – då sätter jag igång och experimenterar! Huj va man kan pytsa i saker i en chutney:

6 rabarberstjälkar
1 liten kvist libbsticka
1 rödlök
1 äpple
1-2 dl råsocker
2 msk honung
2 msk citronsaft
1 torkad chilifrukt (ta bort kärnorna om du vill ha chutneyn lite mildare)
1 kanelstång
1 dl torkade äppeltärningar
1 dl vatten

Ansa rabarbern och skär i bitar. Torka i ugn på 50°C ett par timmar (lägg bitarna på smörpapper på ett galler). Flytta över till ett ugnsfast fat, strö över lite råsocker och bränn av under grillen (250° i ung 10 minuter). Lägg i en kastrull tillsammans med äpplet (urkärnat och skuret i bitar), den skivade löken och övriga ingredienser (spara hälften av vattnet till att späda med). Koka upp och låt puttra i 10-15 minuter. Häll på burk och förvara i kylskåp. Passar på kantarellbruchettan:
http://stoned-potato.blogspot.com/2009/08/kantarell-och-salvia.html